Ditulis oleh;
.
-->
TQVM FOR CLICK

Friday, January 20, 2012

Cadangan Pengisytiran Harta Anggota Pentadbiran


Lembaga penasihat saran salinan pengisytiharan harta SPRM
Wartawan Sinar Harian
January 18, 2012

PUTRAJAYA - Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah mencadangkan salinan fail pengisytiharan harta anggota pentadbiran persekutuan  termasuk anggota kabinet, disimpan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM).
Pengerusinya Puan Sri Zaitun Zawiyah Puteh berkata selain mencerminkan ketelusan, usaha itu memudahkan siasatan jika berlaku dakwaan rasuah.
 

"Jadi kita cadangkan kepada Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) supaya apa yang telah diisytiharkan di Jabatan Perdana Menteri, satu salinan dipanjangkan kepada kita untuk disimpan di bawah Pejabat Ketua Pesuruhjaya SPRM," katanya pada sidang media, di sini hari ini.

Baca berita penuh di

Respons kepada berita di atas. 

1. Saranan Puan Sri Zaitun Zawiyah Puteh memang tepat pada masanya kerana disebabkan oleh kedudukan Negara kita dalam Indek Pencegahan Rasuah merosot teruk.

2. Mengulas kenyataan ini,Nazri Aziz semalam mengatakan bahawa pengisytiharan harta anggota kabinet akan mendatangkan bahaya kepada individu terbabit. Tapia pa yang disarankan oleh SPRM ialah salinan itu disimpan di bawah Pejabat Ketua Pesuruhjaya SPRM, bukan untuk didedahkan kepada umum.

Info lanjut di

3. Jika SPRM mempunyai butiran harta yang dimiliki anggota kabinet, ini memudahkan pihak SPRM untuk menyelesaikan semua kes yang melibatkan rasuah dikalangan anggota kabinet. Kenapa mereka perlu takut jika tidak melakukan kesalahan. Dan cadangan ini bukan ditujukan untuk pihak tertentu tetapi menyeluruh kepada semua tanpa pilih bulu.

4. Kerajaan patut memulakan langkah awal dalam hal ini jika kerajaan ikhlas untuk membendung masalah rasuah yang nampak tiada penghujung di Negara ini.

5. Diharapkan cadangan ini dapat dilaksanakan segera dan menyeluruh sehingga ke peringkat jabatan di seluruh Negara.

Ps.: Sekadar menyibuk je. Sendiri pokek ciput..huhu. 
Post a Comment