Ditulis oleh;
.
-->
TQVM FOR CLICK

Tuesday, November 21, 2017

Tutorial

Cara buat sijil atau print nama pada sijil yang banyak dengan cara cepat.
1. Buat list nama penerima sijil di Excel.
2. Pada templet sijil, pilih bahagian nama..
3. Tekan Mailing=>Select Recipient==>Use Existing list
4. Document=>pilih fail excel tadi==>Open
5. Select table==> Ok
6. Link berjaya bila muncul <>. Jika tak muncul, tekan bahagian "Insert merge field"
7. Klik bahagian "Finish and merge" dan mula lah print..

8. Jika tak yakin,  klik "Edit individual doc" dan akan terpapar semua.(boleh edit) then print lah...

P/s: Ini ms words 2007. Versi baru mungkin ada lain sikit tapi prosesnya sama.

Monday, November 20, 2017

Poor dad vs Rich dad 2

Menjawab serangan oleh Hilary Clinton semasa kempen pemilihan presiden Amerika dulu yang mengatakan Trump tak pernah membayar cukai untuk Amerika dengan selamba Trump cakap dia manusia bijak. Tahu tak kenapa? Orang ekonomi atau orang bisnes memang mainan mereka la. Sebab investor ni jarang kena cukai.

Contoh kita je. Untuk menarik pelabur asing, macam-macam insentif kerajaan bagi. Di situ la kesempatan yang di ambil oleh investor. Yang mana menguntungkan, yang tu lah dia ambil. Tapi Kiyosaki (penulis buku RICH DAD POOR DAD) kata, sebelum sampai kepada investor, kita terpaksa melalui fasa bekerja, menjadi bos kepada pekerja dan membuka kompeni yang besar.

Sempat lagi ke nak jadi kaya kalau kita umur dah pun melebihi 30 tahun? Lepas itu, dengan hutang yang masih lagi belum terkawal. Kerja pun dengan orang je. 

Sunday, November 19, 2017

Majlis Iftihfal Pasti Petrajaya

Alhamdulillah.. nak cuti dah rupanya. Semalam majlis penyampaian hadiah pelajar PASTI dan SRITI Kawasan Petrajaya, Kuching. Alhamdulillah, ada juga naik pentas Khayrin Aisya. Katanya dapat nombor 1 untuk 5 Tahun wakil PASTI FURQAN dan nombor 2 untuk ujian pemilihan terbaik kawasan petrajaya.

TAHNIAH untuk anakku, Khayrin Aisya. Semoga menjadi anak yang solehah, yang melaksanakan segala perintah Allah dan meninggalkan segala larangan-Nya dan juga berjaya di dunia dan di akhirat. Aamiin ya Allah..