Ditulis oleh;
.
-->
TQVM FOR CLICK

Tuesday, December 30, 2014

Dasyatnye banjir 2014

Pertama sekali, syukur Alhamdulillah kerana banjir besar yang melanda sebahagian besar wilayah pantai timur telah beransur pulih. Allahu akbar, besar sekali dugaan kita pada tahun ini. Antaranya MH370 yang masih belum diketahui nasibnya, MH17 yang ditembak jatuh di Ukraine dan bencana banjir yang cukup yang menjejaskan lebih 200 000 orang penduduk. Yang terbaru ialah kehilangan pesawat airasia indonesia. Walaupun pesawat ini didaftarkan di Indonesia, kesannya terasa kepada kita juga kerana 'bapaknya' berada di Malaysia.
Allahu akbar, berat juga dugaanMu tahun ini. Seumur hidup aku selama 31 tahun ni, tak pernah lagi rumah aku dinaiki air musim banjir, tapi tahun ni, mek aku terpaksa berpindah kerana rumah dinaiki air. Sehingga entri ni ditulis, aku belum dapat berita lagi setinggi mana air kerana tidak dapat menghubungi mereka. Dengar berita dari rakan, mereka dh pun dibenarkan pulang. Alhamdulillah la..
Sedih juga dengar perkongsian pengalaman mangsa yang terlibat banjir ni. Macam-macam cerita. Tapi yang paling tragis dan sedihnya ada lagi insan yang lalai melaksanakan perintah Allah walaupun tempat pemindahan mereka di surau dan masjid. Mereka lebih banyak bercerita dan berbual kosong dari mengerjakan ibadat dan berdoa untuk pulihkan keadaan. Nauzubillah.. Bencana banjir ini masih tidak memberi kesan kepada mereka.
Sepatutnya kita semua mengambil iktibar dengan bencana yang melanda ini supaya kita semua bersedia apabila tiba ajalnya. Kembalilah kepada Allah Maha Pencipta. Buatlah apa yang disuruhNya dan tinggalkanlah segala laranganNya. Sesungguhnya yang lebih baik dikalangan kita ialah orang yang beriman.
Kepada sesiapa yang berkelebihan dan ingin menderma kepada mangsa-mangsa banjir boleh la berbuat demikian dengan menghubungi NGO yang berdekatan dengan anda yang terlibat dengan tabung derma tersebut.
Post a Comment