Ditulis oleh;
.
-->
TQVM FOR CLICK

Sunday, June 17, 2012

LGBT menular dikalangan kanak-kanak


Berdasarkan laporan Harian Metro 17 Jun 2012, jelas menunjukkan keruntuhan akhlak dan moral di kalangan rakyat Malaysia telah merebak kepada kanak-kanak. Walaupun kes yang dilaporkan terpencil atau terlalu sedikit dibandingkan perkapita penduduk, tetapi masalah ini perlu dipandang serius kerana melibatkan kanak-kanak seawal sekolah rendah. Seluruh masyarakat Malaysia yang majoritinya Islam mesti memainkan peranan masing-masing dalam menjaga keharmonian institusi kekeluargaan yang amat dititikberatkan dalam Islam. Keruntuhan akhlak dan moral dikalangan remaja dan kanak-kanak hari memberi kesan yang amat besar kepada keharmonian masyarakat esok hari.


Kepada ibubapa, berilah sedikit perhatian kepada anak-anak dan kesan aktiviti anak yang mencurigakan. Tegaslah terhadap anak-anak dalam memberi didikan agama agar mereka mendapat bimbingan yang membolehkan mereka memilih jalan yang baik dalam meniti hidup mereka. Jadikanlah berita ini sebagai iktibar kepada kita supaya ianya tidak berlaku dalam masyarakat kita dan keluarga kita khususnya.

Murid tahun dua meliwat dalam tandasKLANG: Gejala lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) yang hanya dikaitkan dengan golongan dewasa semakin membimbangkan banyak pihak kerana dikesan boleh mengancam golongan pelajar sekolah.
Jika gejala ini tidak dipandang serius, ia mungkin menular kepada pelajar kerana wujud laporan daripada pihak sekolah kes di mana murid tahun dua di Petaling Perdana ditangkap kerana meliwat di dalam tandas sekolah, baru-baru ini.

Penolong Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Petaling Perdana, Wan Fauziah Wan Abdullah berkata, kurang didikan agama dan perhatian ibu bapa serta penggunaan Internet tanpa kawalan menjadi pendorong berlakunya gejala ini.

“Empat kes membabitkan pelajar diterima sejak Januari hingga awal Jun lalu dan pihak kami akan memanggil pelajar terbabit untuk diberi kaunseling.

“Ibu bapa turut dipanggil bagi memastikan perbuatan anak mereka diketahui dan pemantauan berpanjangan boleh dilakukan untuk mengekang perbuatan sama berulang,” katanya ketika ditemui pada program Seminar Keibubapaan Isu LGBT, di sini, semalam.


Turut hadir, Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi.

Sementara itu, Mohd Puad meminta semua pihak, terutama ibu bapa dan guru, memantau gejala LGBT yang ditunjukkan oleh pelajar bagi mencegah ia menjadi fenomena dan gaya hidup masyarakat.

Menurutnya, walaupun perbincangan mengenai LGBT masih taboo di kalangan masyarakat, mereka tidak harus berasa malu membincangkannya isu itu bersama anak kerana ia bertujuan memberi kesedaran dan pengetahuan kepada mereka.

“Kita berharap program seminar seperti ini bukan saja dapat memberi penerangan mengenai gejala LGBT, tetapi kita mahu masyarakat, terutama ibu bapa dan guru, mencegah ia daripada terus menular,” katanya.

Post a Comment